SÅDAN ER BØDERNE, NÅR UDLÆNDINGE ARBEJDER ULOVLIGT

Last Updated on

Det kan blive dyrt, hvis du hyrer ulovlig arbejdskraft fra udlandet.

illegal arbejeDen erfaring har en del virksomheder gjort. Inden for de seneste år har både store og mindre, lokale virksomheder betalt tusinder af kroner i bøde.

Og 2017 var rekordår for bøder. Sidste år fik 311 danske virksomheder bøder for at have ansat en udlænding ulovligt. Det er det højeste antal bøder i fem år fra 2012 til 2017.

Arbejdsgiverens ansvar

Det er ikke altid let at afgøre, om en jobansøger opholder sig illegalt i Danmark, men det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at man ikke ansætter illegal arbejdskraft. Og det kan have store konsekvenser, hvis det ikke er i orden. Bødestraffene er ganske hårde, så det har en økonomisk konsekvens. Arbejdsgiveren kan blive straffet med fængsel i op til to år eller bøder på op til 20.000 kr. pr. påbegyndt måned for hver person, der har været beskæftiget ulovligt.

Svært at gennemskue

Opholds- og arbejdstilladelsers status kan ændre sig hele tiden, virksomheder som ansætter udenlandske medarbejdere, skal de derfor sørge for at kontrollere, om den ansatte har arbejds- og opholdstilladelse i orden. Derudover skal de også løbende følge op på, om der sker ændringer i tilladelsen. Især det sidste er administrativt bøvlet.

Undgå bøvl og bøder

  1. Se medarbejderens pas: Statsborgerskab fremgår af passet.
  2. Tjek opholdskortet: Det er vigtigt at tjekke, om tilladelsen dækker det arbejde, medarbejderen skal udføre, at det er udstedt i Danmark, at medarbejderen er identisk med personen på billedet, samt at start – og udløbsdato er gyldige.
  3. Tag farvekopi af opholdskort og pas: Gem som dokumentation.
  4. Stop arbejdet, når tilladelsen udløber: Hvis medarbejderen ikke har fået en ny arbejdstilladelse inden udløbet af den eksisterende, skal medarbejderen stoppe med at arbejde, når arbejdstilladelsen udløber.
  5. Søg aktiv bekræftelse fra medarbejderen: På grund af de mange ordninger og manglende mulighed for at kontrollere, om en arbejdstilladelse er gyldig, bør man iværksætte interne kontroltiltag og processer, hvor udenlandske
    medarbejdere aktivt skal bekræfte, at deres arbejdstilladelse er gyldig.
  6. Tre måneder før udløb: Igangsæt proces om fortsat lovligt arbejde i Danmark.
Dette indlæg blev udgivet i Living in Denmark. Bogmærk permalinket.